Превантивните дейностите се изпълняват от  Сдружение АРЗ Солидарност“ и Превантивно-информационните

...
Превантивните дейностите се изпълняват от  Сдружение АРЗ Солидарност“ и Превантивно-информационните
Коментари Харесай

Онлайн въпросници ще насочват ученици и техните семейства към превантивни програми за неупотреба на наркотици

Превантивните дейностите се извършват от  Сдружение „ АРЗ Солидарност “ и Превантивно-информационните центрове (ПИЦ) в страната

Младежи в риск от цялата страна на възраст 12-19 година ще имат достъп до консултиране и ориентиране към специалисти по предварителната защита на опиати благодарение на специфични онлайн въпросници. Всеки, който попълни въпросник, ще получи къса рекомендация или ще бъде ориентиран към консултация със експерт за спомагателна оценка и реализиране на лечебен проект при положение, че това е належащо. Това от своя страна ще подкрепи предотвратяването на приложимост или на взаимозависимост към опиати.

Въпросниците са в три разновидността: за възпитаници, за родители и за учители, в това число учебни психолози. Целта е да насочват младежите и техните близки към експерти по предварителна защита на психоактивни субстанции, когато това е належащо. Така всеки ще има опция да получи навременна и съответна помощ, както и консултация онлайн.

„ Работим интензивно за по-добрата осведоменост на младите по отношение на резултатите от опиатите и алкохола. Извършваме безвъзмездни съвещания и поддръжка на младежи и техните фамилии. Сред младежите битуват доста легенди, свързани с опиатите, а родителите се усещат несигурни да беседват с децата си на тази тематика. Онлайн въпросниците са наличен инструмент, посредством който е допустимо бързото реализиране на противоположна връзка и предприемането на най-адекватните дейности, с цел да се оказва помощ дейно. “ Това разяснява доктор Цветелина Петкова, шеф на Столичния предпазен център по зависимости (ПИЦ по ПН – София).

Дейностите са в осъществяване на Националната тактика за битка с опиатите (2020-2024 г.) и са финансирани от Министерство на здравеопазването посредством Национален център по публично здраве и разбори (НЦОЗА). Въпросниците са направени от психолозите от Сдружение „ АРЗ Солидарност “ в тясно съдействие с специалисти от НЦОЗА. В партньорство със Столичен предпазен център по зависимости и Превантивните центрове в цялата страна, където услугите на специалистите са изцяло безвъзмездни, дейностите по консултиране в помощ на учениците и техните родители ще станат по-достъпни и известни измежду обществеността.

Скриниг въпросниците са анонимни и са налични.

Допълнителна информация:

Данните на Националния център по публично здраве и разбори за 2021 година демонстрират, че през лечебните заведения в страната са минали общо 1236 деца и младежи поради остри интоксикации (отравяне), свързани с използването на опиати и/или алкохол.

В 616 случая става въпрос за деца до 15 година, като 89 от тях са били признати в болница поради приложимост на опиати, 428 – поради приложимост на алкохол, а 99 – поради комбинирана приложимост на алкохол и опиати. В болница са били признати и 620 младежи на възраст сред 16 и 18 година, поради остри интоксикации, свързани с използването на психоактивни субстанции (наркотици и/или алкохол).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР